HockeyNews
PLUS

Lövenkaptenen: "Så himla roligt att få spela final med det här gänget"

(19140) Fredric Andersson
Bildbyrån

Publicerad: 18 april 2021

FacebookXWhatsApp

Fyra vinster är vad som står mellan Björklöven och SHL.
På andra sidan står Timrå och slåss för samma sak när den Hockeyallsvenska finalserien drar igång.
– Vi ser vårt mål och nu ska vi ta det, det är den känslan jag har, säger Björklövens lagkapten Fredric Andersson till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner

Förra säsongen tog Björklövens resa mot SHL slut efter den andra hockeyallsvenska finalen mot Modo, precis efter att man kvitterat i matchserien.

Då hade en finalseger lett till direktkval mot det 14:e placerade SHL-laget.

Ett år senare är Björklöven framme i en ny allsvensk final.

Denna gång är det en direktplats i SHL som står på spel när Björklöven drabbar samman med Timrå i bästa av sju matcher.

Och att Umeålaget kommer in med en bra känsla går inte att ta miste på.

– Helt fantastiskt. Den är så jäkla bra, det känns så himla roligt att få spela final med det här gänget. Varje säsong blir som en jäkla resa och under slutspelet så lever man så otroligt tätt inpå varandra och att få vara med om det här känns jäkligt kul, säger lagkaptenen Fredric Andersson.

Björklöven tog sig till finalen efter en rejäl nervpärs i den sjunde semifinalen mot BIK Karlskoga.

49 sekunder in i tredje perioden gjorde Alex Hutchings. Med bara sekunder kvar att spela av tredje perioden var BIK centimetrar ifrån att kvittera till 6–6.

Under de första 50 minuterna i matchen var det dock klar fördel för Björklöven.

– Jag måste säga att vi gör en riktigt bra match. Det är en match sju, avgörande, och vi kommer ut på det sättet vi gör, vi kändes jäkligt bestämda. Det är kanske fel att säga, men det kändes som att vi vågade lite mer och ville lite mer, det är klart att de också vill men som det utspelade sig så var det vi som ut det vi hade i kroppen i alla fall, säger Andersson.

Fredric Andersson och hans lag satte tonen från första nedsläpp i match sju. Foto: Bildbyrån

Björklöven flög sedan direkt efter matchen hem till Umeå för att få sova i sina egna sängar innan man under lördagseftermiddagen bussade ner till Sundsvall.

När laget anlände till A3 arena under natten mot fredag väntade supportrar och välkomnade dem hem.

– Man vet om att de är lite galna de där. Det var jäkligt roligt att få det mottagandet och det är jäkligt synd att man inte får spela inför publik, men man fick ännu en påminnelse om att vi har de där rackarna i ryggen hela tiden och det är coolt som fan, säger Andersson.

I finalserien väntar nu alltså serievinnarna Timrå för Björklöven.

Trots att Timrå vann serien i överlägsen stil tog man bara tre poäng mot Björklöven.

Sett till de två senaste säsongerna har Umeålaget vunnit sju av åtta matcher i grundserien, något såklart båda lagen är medvetna om.

– Om du frågar oss så är det klart att vi säger att det känns bra och frågar du Timrå så säger dom att det inte spelar någon roll, för nu är det slutspel. Men det är klart att vi ska försöka använda det till vår fördel, att vi vet att vi har en bra känsla och vunnit många matcher mot dem, säger Lövenkaptenen.

LÄS MER: 

Powerplay, boxplay, spelet i fem mot fem, målvaktsspelet.

Det finns många tänkbara nycklar för att vinna matchserien, men det absolut viktigaste enligt Fredric Andersson utspelar sig i spelarnas huvuden.

– Jag tror att fokuset är så jäkla viktigt i slutspelet. Det är det jag upplever som kanske det tuffaste och svåraste som hockeyspelare när det är så jäkla tätt. Att hålla fokus på rätt bana och inte drifta av från den väg du satt upp som lag, det är inte lätt men jag tror och tycker att den här gruppen har i sig. Vi ser vårt mål och nu ska vi ta det, det är den känslan jag har, säger Andersson.

Men det är inte bara på isen det krävs extra mycket fokus under ett slutspel menar lagkaptenen.

– Det är jobbigt att spela ett slutspel, både fysiskt och mentalt, så har du inte det där lilla extra fokuset och den där självdisciplinen så blir det lätt att du slarvar med något eller börjar hittat på något på egen hand. Det handlar om allt från spelsystem till vad du äter och hur du sover och hur du tar hand om din kropp, säger han och fortsätter:

– Det är så jäkla många pusselbitar man ska tänka på men har man det i sig, som jag känner att vi har, så är det något som kommer automatiskt om man har en bra känsla i laget och hjälps åt.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!